Daan en Willemijn's weblog

Dit is de weblog van Daan en Willemijn, over de reis naar Tanzania en Malawi, die we maakten van april t/m juli 2005.

9.4.05

Zomba party-ole!

Alles is hier oke!

We zitten nu dus in Zomba, de vroegere hoofdstad van Malawi en hier staat de belangrijkste universiteit van het land. De stad staat bekend om de grote markt (maar die redt het niet bij de markt van Rotterdam) en er is heel erg weinig criminaliteit hier (nog minder dan in de rest van Malawi) dankzij de grote legerbasis in de stad. We slapen in Ndindeya Motel (ofzo), en de prijzen in kwachas zijn niet echt aangepast aan de inflatie met als gevolg dat het nog goedkoper is dan in de lonely planet van 4 jaar terug staat: 650 kwacha per nacht (was 12 dollar, nu ongeveer 5) voor een kamer met 2 bedden en een eigen badkamertje met douche. Allemaal erg prima dus. Deze hele stad bevalt trouwens erg goed, heel rustig en de mensen die je wat proberen te verkopen spreken je niet constant aan, en als ze dat al doen klampen ze je niet aan na 1x nee zeggen, ze vragen dan even goed hoe het met je gaat, erg bijzonder.
Er zit ook een soort cafe/restaurantje bij het motel, waar helaas het bier, cola, fanta, sprite en cola op zijn (ze hebben alleen thee maar das ook prima) waar we regelmatig op de veranda zitten en rustig een boekje lezen. Gister keken we even rond en binnen een straal van 20 meter staan avocadobomen, papayabomen, citroenbomen, guavebomen en een cactus van 5 meter hoog met bovenin een enorme draak van een spin (en ik ben echt niet bang voor spinnen).
Als je op de veranda zit kun je smiddags het gezang van de private secondary school horen (middelbare school met kerk op het eigen terrein), super mooi om te horen, van die echte afrikaanse gospel. Je zou er haast religieus van worden. We moeten hier zowiezo een beetje oppassen met zulke dingen: als ze ernaar vragen zijn wij getrouwd of verloofd en wij zijn gewoon christelijk. Ach ja, weer eens wat anders.
Het leukste in Zomba - naast de markt - is het Zomba plateau, een gebergte vol riviertjes en watervallen waar je prachtige wandelingen kunt maken. We wilden vandaag dus even gaan wandelen maar Willemijn heeft al anderhalve dag last van buikkrampen en diarree. Ze heeft geen koorts en voelt zich verder goed (haar eetlust is goed voor een zieke, zeg maar), dus het zal vanzelf wel weer over gaan. Morgen wandeldag dus, vandaag lezen we maar wat. Daan heeft " de gelukkige huisvrouw" en "de eetclub" al uit, en is druk bezig met een Patricia Cornwell thriller (in het Engels dus dan gaat het wat langzamer). De dikste Ludlum heb ik na 80 pagina's weggepleurd want die was echt slecht (het Medusa ultimatum, gelul over het zoveelste complot van CIA en FBI enzo) dat scheelt weer ruim een kilo.

Nou, ik zal eens proberen een paar fotos erop te zetten, maar de " lightning fast internet access" die op het reclamebord beloofd werd is helaas nergens te bekennen, hiero. We'll see.
De reclameborden hier zijn zowiezo geweldig. Vooral de straatstalletjes c.q. Barbershops (scheerschuurtjes noemen we ze maar) hebben de meest creatieve schilderijen over dat ze je vertrouwen in hun creativiteit zullen belonen. Ik geloof alleen niet dat ze een andere keus hebben dan tomdeuze stand 2 of stand 3. Maar goed, we zullen we nog wel een foto van proberen te maken. Je moet alleen heel voorzichtig zijn met het fotograferen van mensen, eerst toestemming vragen enzo. Dat respecteren we natuurlijk maar het gevolg is dat mensen dan gaan poseren, minder leuke foto's dus.

In elk geval vinden we het echt super om alle reacties in het gastenboek te lezen, net als de emails en smsjes natuurlijk.

Voor nu: de groenten&tot sinas.

Daan en Willemijn

ps. ik was de USb kabel van de imagetank in het motel vergeten dus kan ik nu geen foto's op internet flanzen. Volgende keer maar weer.