Daan en Willemijn's weblog

Dit is de weblog van Daan en Willemijn, over de reis naar Tanzania en Malawi, die we maakten van april t/m juli 2005.

6.5.05

quite interesting..

Zo, wat een ochtend... Vanmorgen hebben we meegelopen met Dr muyco (de filipijn) in de operatiekamer. Dat was wel weer even heftig met veel bloed en alles erop en eraan..
meneer dr iwan (de verschrikkelijke) had weer wat te mekkeren, maar toen daan een grote mond terug gaf, was ie ineens poeslief..
de eerste operatie was een meneer met een urethra obstructie (verstopping van de plasbuis). zag er erg pijnlijk uit..
De tweede operatie was een meneer met echt een ENORM (en dat is het understatement van de dag...) colon-sigmoidium (uiteinde van de dikke darm). Dat was echt niet normaal. Het was echt zo groot als 3 flink opgeblazen ballonen.....wat zal die man een pijn hebben gehad. Dr muyco drukte de lucht eruit en toen werd het grootste gedeelte van het simoid eruit gesneden en een tijdelijk stoma aangelegd.
Toen zagen we een jongen met een phimosis (spaanse kraag, dat is een te nauwe voorhuid, waardoor ie gaat opzetten, ziet eruit als een soort zwarte pietenkraag..echt waar!).
Daarna een jongen met een scrotum-gangreen (versterf van weefsel) . Dat zag er echt naar uit. Ik zal niet in details treden... Waarschijnlijk komt dit van een herpes- of candida-infectie (als gevolg van aids).
Als laatste was er een jongen met een bottumer in zijn kin (komt volgens de artsen hier veel voor bij mensen met aids). Dit ziet er heel vreemd uit, die jongen had een heel lang kin. Het is een tumor die steeds terugkomt. Hij is al 3 keer geopereerd eraan, en dan werd de tumor weggehaald. Maar dat lukte niet meer, met als gevolg dat de hele onderkaak eruit gehaald moest worden....Echt heel bizar om dat te zien. Hierdoor ontstaat een ernstig misvormd gezicht, wat psychisch enorm zwaar zal zijn. Ik hoop dat hij hiermee geholpen wordt. Dat zullen we nog eens navragen.
We vielen echt om van de honger (het schijnt dat mensen na het zien van operaties meer zin in vlees hebben ;-)..), dus net maar even wat gegeten. Straks gaan we weer naar de apotheek om 1000 paar steriele handschoenen (als ze er zijn) van het donatiegeld te kopen.
Oja, ik (wil) had dinsdag nieuwe schoenen gekocht (omdat mn andere kapot waren), maar ik heb weer een nieuw record 'schoenen mollen' voor het guinnes book of records gehaald; binnen een half uur waren die dingen kapot. Dat was trouwens echt niet mijn schuld, het was gewoon slecht gelijmd. dus wij terug naar die winkel, zegt die pipo: 'no, madam, no guarantee, no money back'.
Wat een draak. dus wij flink zeuren, maar hij bleef erbij. Toen zei daan ineens; ' zal ik de politie bellen, ik weet dat in de wet staat de je verplicht bent om garantie te geven!!'. Ha, dat veranderde de zaak! Toen mocht ik ineens nieuwe schoenen uitzoeken! Wat een held he, die daan;-). De verkoper was echt een beetje bang. Toen we weggingen zei ie ook nog: 'goodbye, my friends'.
Oja, met daan gaat het weer wat beter, gelukkig. Maar zn gezonde eetlust is helaas nog niet helemaal terug.
Prettig weekend!
Tsalani bwino
W&D