Daan en Willemijn's weblog

Dit is de weblog van Daan en Willemijn, over de reis naar Tanzania en Malawi, die we maakten van april t/m juli 2005.

25.6.05

Manire?

Hoi mensen, hoest? hier is alles goed, we zijn druk bezig en vervelen ons geen moment.
Afgelopen week zijn we samen met Mary (de coordinator van het weesproject) de dorpen in gegaan om huisbezoeken te maken, erg leuk en heel goed voor ons Tumbuka (de taal dier ze hier spreken). We hebben ook 4 nursery schools (peterspeelzalen die hier tevens fungeren als weesopvang) bezocht, en alleen de school op het Eva demaya terrein heeft *iets*. Letterlijk: de andere scholen zijn een hutje met betonnen vloer zonder speelgoed, boekjes, lamp, wat dan ook.
Met de huisbezoeken kun je ook zien dat alcohol een erg groot probleem is hier. Een aantal mannen begint om 8u 's morgens al met lokaal gebrouwen bier (hyeel zuur en met meel erin, bah!) of Kachaso (thuis gedestilleerde sterke drank, een soort Slivovich maar erg gevaarlijk vanwege het risico op methanolvergiftiging). Sneu om te zien dat ze het weinige geld dat ze hebben verspillen aan drank. En hun vrouw en kinderen maar honger lijden.
Erg leuk was woensdag de voetbalwedstrijd en korfbalwedstrijd. Medewerkers van eva demaya hebben van beide sporten een team en vooral de korfbalsters zijn behoorlijk goed (ze hebben al een jaar niks meer verloren, ole). Een enorme happening en de spelers nemen het allemaal heel serieus (ze gaan op trainingskamp voor elke wedstrijd en eten dan heel veel nsima voor de energie). Gelukkig wonnen beide teams en het was dan ook groot feest!
Eva demaya ondersteunt een aantal wezen door hun schoolgeld te betalen, en een van die wezen, Bentley, had een vervolgstudie in Kleermaken gedaan waarvan hij donderdag zijn diploma kreeg. Wat helemaal mooi is, is dat het centrum een naaimachine en materialen voor hem gekocht heeft, die hij in 2 jaar zonder rente mag terugbetalen (en de inflatie is enorm hoog, minstens 40% per jaar). Op die manier krijgt hij zijn trots terug, en ook nog zijn zelfstandigheid: hij hoeft zijn handje niet meer op te houden voor geld maar kan nu zijn eigen inkomen verdienen. We zijn ervan overtuigd dat dit de allerbeste manier van hulp is, echt geweldig.
Bij de ceremonie was iedereen die belangrijk was aanwezig (zijn guardians, de dorpshoofden, het weescommitee en mensen van eva demaya). Heel bijzonder allemaal. En na afloop was er natuurlijk Chibuku, dat gore lokale bier in een melkkarton (Vomit in a box, het ruikt zo, er zitten klonters in en het is heel zuur). We willen eigenlijk een pak mee naar nederland nemen maar we zijn bang om gearresteerd te worden op schiphol omdat ze kunnen denken dat het chemische wapens zijn! Natuurlijk werd er ook lekker nog even gedanst.
Gisteren zijn we naar Mzuzu gegaan om stof te kopen om tradionele kleding te laten maken bij Bentley. Ze hebben hier echt schitterende stoffen. Verder hebben we de hele dag door de stad gelopen op zoek naar speelgoed en leesboekjes voor de nursery schools. We hebben voor elke school de volgende dingen gekocht van het donatiegeld: een voorlees boekje in tumbuka, kleurpotloden en krijtjes, kleurboekjes, autootjes en een soort duplo en tennisballen. Altijd erg leuk om te doen, alleen kijkt iedereen ons hier dan nog vreemder aan dan ze normaal al doen, als we met die grote tassen vol speelgoed lopen (ze denken vast dat we heel productief zijn..). Over een uurtje gaan we weer terug de rimboe in.
Volgende week gaan we verder met het voorbereiden van de medische cursus die we 7 en 8 juli gaan geven aan de trainees van de nursery school. Leuk om te doen. Verder gaan we de spullen voor de tweede handsmarkt die op 2 juli is uitzoeken en prijzen en nog een aantal dagen meelopen met de clinical officer die vanaf volgende week komt.
De foto's hebben we uitgezocht, maar malawi zou malawi natuurlijk niet zijn als de cd drive open zou gaan....die blijft dus dicht...geen foto's nog helaas. Misschien volgende week of afrikaanse volgende week (keer 2 dus)..
Veel liefs, en veel plezier met het mooie weer!
W en D